cart
Dé kappersgroothandel sinds 1928
clock
Voor 14:00 besteld, morgen in huis
perfume
Gratis verzending vanaf €100 excl. BTW
truck
Meer dan 15.000 artikelen direct leverbaar

Wat is build-up?

Build-up kun je herkennen aan het gevoel van droge of juist plakkerige of vette haarpunten. Het kan voelen alsof er een laagje om het haar heen zit. Het lijkt wel alsof stylingproducten niet goed meer werken en het haar kan er slap, vettig en futloos uit zien. Soms wordt build-up verwart met droog haar, maar hydraterende producten zullen in dit geval niet helpen of de klachten juist verergeren. Lees snel verder om erachter te komen hoe je build-up het beste kunt verwijderen uit het haar.

Hoe ontstaat build-up?

Build-up wordt veroorzaakt door de restanten van stylingproducten. Denk hierbij aan haarmaskers (leave-in) conditioners, haarolie, mousse, haarspray, gel en/of wax. Deze restjes blijven achter op het haar, omdat ze door de ingrediënten lastig uit te wassen zijn of omdat haarmaskers en/of conditioner niet goed genoeg worden uitgespoeld onder de douche. Doordat het lastig is uit te wassen, wordt het laagje steeds dikker zo lang je de producten blijft gebruiken.

De ingrediënten die vooral build-up veroorzaken zijn onder andere:

- Chloor

- Mineralen (kalk)

- Proteïne (zijde & collageen)

- Hars en Olie (niet-in-water oplosbare siliconen & vettige alcohol)

Het is niet zo dat je nu alle producten moet gaan vermijden die build-up kunnen veroorzaken, want haarproducten zijn nu eenmaal zo gemaakt dat ze stoffen achterlaten. Die stoffen zorgen voor het vasthouden van vocht, bescherming, zachtheid, glans, hold en/of minder klitten. Denk bijvoorbeeld aan een hittebeschermer. Die moet wel een laagje achterlaten om daadwerkelijk het haar te kunnen beschermen tegen hitte. Het is belangrijk om producten te gebruiken die van goede kwaliteit zijn, want die bevatten vaak ook ingrediënten van betere kwaliteit.

Hoe herken je build-up?

Er zijn een aantal tekenen die kunnen verwijzen naar build-up:

- Droog en dof haar

- Haarproducten lijken geen effect te hebben

- Slap, futloos of slierterig haar

- Klitten

- Gespleten punten

- Hoofdhuid irritaties, zoals jeuk

- Plakkerig/vettig gevoel aan het haar

- Geen volume bij de aanzet

- Minder gedefinieerde krullen (bij krullend haar)

Hoe kom je van build-up af?

Een gewone shampoo heeft moeite met het verwijderen van build-up. Deze krijgt het niet voor elkaar om alle restanten uit het haar te spoelen. Een shampoo die hier wel voor geschikt is, is een clarifying, diepreinigende of een detox shampoo. Deze reinigen je haar echt grondig en zijn daarom ook niet aan te raden voor dagelijks gebruik. Het is ideaal om deze 1 á 2 keer per maand te gebruiken om alle restanten en ophopingen te verwijderen. Belangrijk is dat de shampoo diep reinigende eigenschappen bevat en daarom ook vaak sulfaten bevat. Sulfaten zijn krachtige reinigers die de opgebouwde resten eenvoudig uit het haar verwijderen.

Volg jij de Curly Girl Methode? Veel CG’ers doen alleen een final wash met een shampoo met sulfaten voor ze de CG Methode starten. Het is raadzaam om dit iets vaker te doen, bijvoorbeeld om de maand. Wees gerust, want hiermee “verpest” je je nieuwe krullen-routine niet. Je zorgt er enkel voor dat zware stylingproducten voor je krullen geen vervelende build-up achter laten.

Build-up verwijderende shampoos:

Hoe voorkom je build-up?

Build-up wordt veroorzaakt door veel verschillende soorten producten veroorzaakt en het is lastig te vermijden. Toch zijn er een aantal manieren om het te voorkomen, omdat te veel build-up niet goed is voor het haar. De belangrijkste punten waar je op wilt letten zijn onder andere:

- Gebruik zo nu en dan een Clarifying of Detox Shampoo om het haar grondig te reinigen. Hiermee worden alle productresten verwijderd.

- Let op als je je haar hebt gewassen met shampoo, haarmasker of conditioner dat je deze grondig uit het haar spoelt. Zo wordt de kans kleiner dat hier restanten van achterblijven in het haar die irritaties veroorzaken.

- Kies producten die bij jouw haartype passen. Heb je fijn haar? Dan kan je beter geen zware olie gebruiken die op je haar blijft liggen. Wordt jouw haar snel vet? Vermijdt dan vette leave-in crème. Jouw haar heeft deze producten niet nodig en die zorgen dan ook voor onnodige build-up. Laat je adviseren door een kapper, kom langs in onze winkel of chat op de website voor advies!

- Reinig je haarborstel en stylingtools na gebruik, zodat ook hier geen productresten op achterblijven.

- Maak gebruik van producten die van goede kwaliteit zijn en niet snel in het haar achterblijven. Veel producten zijn goed uitwasbaar, ideaal!

Terug naar boven
De meest gekozen kappersgroothandel voor kappers sinds 1928. Veilig winkelen en thuiswinkel gecertificeerd.
Kies hieronder je land en geef aan of je een BTW nummer hebt.
Nederland
België
Zakelijk (excl BTW)
Consument (incl BTW)
Gelieve een keuze maken