cart
Dé kappersgroothandel sinds 1928
clock
Voor 14:00 besteld, morgen in huis
perfume
Gratis verzending vanaf €100 excl. BTW
truck
Meer dan 15.000 artikelen direct leverbaar

Is mijn haar droog of beschadigd?

Als jouw haar gespleten punten heeft, dof of pluizig is, ben je al snel geneigd te denken dat je haar beschadigd is. Dit hoeft niet per se het geval te zijn, gelukkig. Droog haar lijkt namelijk veel op beschadigd haar. Er zit wel een verschil tussen droog en beschadigd haar, waardoor er ook verschillende behandelingen of producten nodig zijn om het haar te verbeteren of herstellen. In deze blog leggen we je uit hoe je de verschillen herkent en wat je ertegen kunt doen!

Wat is het verschil tussen droog haar en beschadigd haar?

Droog haar wordt veroorzaakt voor een te kort aan vocht. Het haar houdt niet genoeg vocht vast of krijgt niet genoeg vocht binnen. Dit kan komen door een te lage productie van talg, de invloed van temperaturen van buitenaf, beschadigingen aan het haar of het kan te maken hebben met de leeftijd. Je raakt de glans kwijt, het gaat meer pluizen en het lijkt dof.

Beschadigd haar komt door beschadigingen aan de haarschubben. Deze beschadigingen kunnen veroorzaakt worden door hitte tools of door wrijving met een handdoek. Chemische behandelingen zorgen ook voor flinke beschadigingen aan het haar. De haarschubben worden namelijk geforceerd te openen en te sluiten, waardoor deze kapot gaan. Bij gezond haar overlappen de haarschubben elkaar dakpansgewijs. Bij beschadigd haar missen er een aantal haarschubben, waardoor ze niet overlappen en aaneensluiten. Dit leidt tot het verlies van vocht, minder handelbaar en ruw aanvoelend haar.

Hoe herken je droog of beschadigd haar?

Droog haar heeft een aantal kenmerken, namelijk:

- Onhandelbaarheid

- Klitten

- Dofheid

- Pluis

- Gespleten punten

- Statisch haar

- Snellere afbreuk door gebrek aan elasticiteit

Beschadigd haar kun je herkennen aan:

- Het ziet er mat uit en weerkaatst niet in het licht

- Breekt snel af

- Voelt stroachtig en/of droog aan

- Duidelijk zichtbare gespleten haarpunten

- Geen rek in het haar

- Raakt snel in de knoop

- Verliest volume

Wat heeft droog haar nodig?

Droog haar is relatief makkelijk te behandelen, vergeleken met beschadigd haar. Zodra het gehydrateerd of gevoed is met bijvoorbeeld een olie of leave-in treatment, is het meteen beter handelbaar. Omdat het haar poreus kan zijn, zijn hydraterende producten goed voor droog haar, maar een olie of een serum kan ook nog nodig zijn om het vocht in te sluiten. Door gebruik van een haarolie wordt ervoor gezorgd dat het haar gezond blijft en sterk en zacht wordt.

Bij gebruik van producten die onder andere sulfaten, siliconen of alcohol bevatten, kan het haar juist nóg droger worden. Deze ingrediënten kun je in de ingrediëntenlijst herkennen aan: SLS, SLES, alcohol denat, dimethicone, dimethiconol, cyclomethicone.

Het is belangrijk dat droog haar niet te vaak gewassen wordt. Wanneer je je haar wast, worden de natuurlijke oliën verwijderd. De oliën krijgen dan niet de kans om te doen waar ze voor dienen. Het haar zal dan alleen maar droger worden, hoe vaker het wordt gewassen. Gebruik na het wassen ook een conditioner. Een conditioner zorgt er namelijk voor dat er een beschermend laagje over het haar komt en het laat het haar glanzen. Tot slot is het belangrijk om je haar niet met te heet water te wassen. Een warme douche is natuurlijk heerlijk, maar heet water verwijdert ook de natuurlijke bescherming van het haar. De haarschacht absorbeert het hete water wat droog en broos haar tot resultaat kan hebben.

Producten tegen droog haar:

Wat heeft beschadigd haar nodig?

Beschadigd haar kost wat meer moeite om te herstellen. Wat beschadigd haar nodig heeft is bescherming en voeding. Het haar bestaat voornamelijk uit proteïnen (eiwitten). Daarom is het juist goed om te kiezen voor producten die verrijkt zijn met proteïnen. Hete stylingtools en kun je beter even aan de kant laten liggen. Wil je echt graag je haar föhnen of krullen, gebruik dan altijd een hittebeschermer! Zelfs als je haar niet beschadigd is, is het belangrijk om altijd een hittebeschermer te gebruiken. Want zonder hittebeschermer beschadig je juist je haar.

Ingrediënten die belangrijk zijn beschadigd haar zijn onder andere: collageen, biotine en keratine. Let er wel op dat keratine niet te vaak gebruikt dient te worden. Eens in de zoveel tijd is het goed voor beschadigd haar, maar bij overmatig gebruik kan het ervoor zorgen dat het haar ruw en hard wordt. Hierdoor wordt je schade juist verergerd.

Knip regelmatig de gespleten haarpunten. Hierdoor ziet het haar er beter en gezonder uit. Regelmatig naar de kapper gaan voorkomt ook dat de puntjes doorsplijten.

Om tijdens het slapen wrijving te voorkomen is het goed om je haar vast te zetten in een losse knot of losse vlecht. Zorg ervoor dat het haar niet te strak zit, want dat kan ervoor zorgen dat het haar afbreekt. De elastiekjes van Invisibobble zijn zeer geschikt, omdat er geen metalen stukje in zit. Door het speciale ontwerp trekken deze elastiekjes niet aan het haar en zorgen ze ook niet voor extra schade.

Producten tegen beschadigd haar:

Droog haar en beschadigd haar lijken op elkaar, omdat beschadigd haar ook droog kan worden. Droog haar is niet meteen beschadigd haar. Bij droog haar is het grootste probleem het tekort aan vocht. Waardoor het dof en pluizig oogt en droog aanvoelt. Hierbij helpen hydraterende producten al gauw. Zo is een haarolie of haarmasker al een goede oplossing. Beschadigd haar is een wat lastiger om te herstellen helaas. Gelukkig zijn er wel mogelijkheden om het haar een boost te geven. Er zijn veel bonding producten op de markt die beschadigingen in het haar tijdelijk of permanent kunnen herstellen waardoor je weer kunt genieten van prachtig haar.

Lees meer

  1. Alles over highlights

  2. Help! Ik heb beschadigd haar

Bekijk alle blogs
Terug naar boven
De meest gekozen kappersgroothandel voor kappers sinds 1928. Veilig winkelen en thuiswinkel gecertificeerd.
Kies hieronder je land en geef aan of je een BTW nummer hebt.
Nederland
België
Zakelijk (excl BTW)
Consument (incl BTW)
Gelieve een keuze maken