cart
Dé haarexpert sinds 1928
clock
Voor 14:00 besteld, morgen in huis
perfume
Gratis verzending vanaf €49 incl. BTW
truck
Meer dan 15.000 artikelen direct leverbaar
 

Tondeuse en trimmer onderhoud

Waarom is het belangrijk om mijn tondeuse te onderhouden?

Een tondeuse en trimmer is onmisbaar in de barber- en kapperswereld en moet dan ook goed onderhouden worden. De kans op botte mesjes is aanwezig als je de haartjes niet goed uit het apparaat verwijderd.

Knippen, trimmen en scheren met een tondeuse of trimmer gaat veel moeizamer als je geen goed onderhoud uitvoert. Langzamerhand zullen er gebreken aan de tondeuse of trimmer ontstaan. Wees deze problemen voor en onderhoud de trimmers en tondeuses goed. Het beste advies is om na elk gebruik de haartjes te verwijderen en het snijblad goed te oliën. Gebruik geschikte producten zoals een Tondeuse Reinigingsborstel Zwart Lang en Wahl Cleaning Spray om je apparaten van het beste onderhoud te voorzien. Regelmatig schoonmaken en onderhoud uitvoeren zorgt ervoor dat jij hygiënisch te werk gaat en verlengt de levensduur van de trimmers en tondeuses. 

Het is begrijpelijk dat er vragen zijn over het onderhoud aan een tondeuse en/of trimmer. Lees snel verder voor een reiniging stappenplan. Daarnaast vermelden wij ook de meest voorkomende vragen over trimmers en tondeuses met een duidelijk en informatief antwoord. Kom je er nog niet helemaal uit? Dan staat onze klantenservice altijd voor je klaar via de chat, mail of telefoon. 

Stappenplan voor tondeuse of trimmer onderhoud

1. Begin met het schoonborstelen van het snijmes. Met het gebruik van een tondeuse of trimmer komen de kleine haartjes werkelijk overal terecht. Gebruik een speciale tondeuse reinigingsborstel of een ander soort borsteltje (zoals een tandenborstel) om achtergebleven haar en ander vuil van het mes te borstelen. Sommige tondeuses hebben een snijmes dat er gemakkelijk af te klikken is. Indien mogelijk haal je dit snijblad eraf om extra goed te kunnen reinigen. Borstel ook de rest van het apparaat, zodat de trimmer of tondeuse weer haarvrij is. 

2. Spray een reinigingsspray zoals Trimmercide Tondeuse Reiniging en Onderhoud Spray op het snijblad, de tanden en de openingen van het snijmes. Zet de tondeuse of trimmer aan zodat het product zich goed over het apparaat kan verdelen. De spray zorgt ervoor dat het snijmes afkoelt en haalt haar, stof en deeltjes uit de messen. Zet het apparaat weer uit en veeg schoon met een doek. Zo is je apparaat volledig gereinigd. Extra handig: een blade spray voorkomt roestvorming, beschermt de messen en verlengt de levensduur van de tondeuse of trimmer. Wahl Blade Ice Spray is ook echt een aanrader. 

3. Tot slot sluit je de reiniging af door goed te oliën. Dit is van belang om de messen soepel te laten lopen voor minimale slijtage aan de tondeuse of trimmer. Gebruik bijvoorbeeld de Wahl Clipper Oil of Trimmercide Tondeuse Olie en doe dit minimaal één keer per dag. Breng de olie aan terwijl de mesjes naar beneden gericht zijn. Een paar druppels zijn voldoende. Wederom is het handig om het apparaat aan te zetten, zodat de tondeuse olie goed vespreidt. Zet het apparaat uit en verwijder overtollige olie met een doek. Let op dat je niet te veel olie gebruikt. Dit kan namelijk in de motor terecht komen en dat is weer schadelijk voor de tondeuse of trimmer.

De meest gestelde vragen over een trimmer en tondeuse

 

Veel gestelde vragen met een antwoord waar je wat aan hebt!

 

Hoe vaak moet ik mijn snijmes oliën?

Voor het beste resultaat doe je een of twee druppels Wahl tondeuseolie op de snijmessen wanneer dat nodig is. Voor consumenten producten ongeveer een keer per maand en voor professionele producten één keer per dag. Wanneer je jouw trimmer / tondeuse gaat oliën, zet je het apparaat aan, hou je het apparaat vast met de mesjes naar beneden gericht en knijp je één of twee druppels olie op de snijmessen. Veeg overtollige olie af met een zachte doek. LET OP: DOE NIET TE VEEL OLIE OP DE SNIJMES. Overmatig oliën of aanbrengen van vloeistoffen zal schade veroorzaken als het terug in de motor sijpelt.

Indien jouw snijmessen warm worden is dit een teken van tekort aan olie op het snijblad. Dit kan bijdragen aan een snellere slijtage van het snijblad en is dan ook een teken dat jouw tondeuse of trimmer toe is aan olie onderhoud.

 

Mijn trimmer lijkt aan mijn haar te trekken in plaats van het te knippen. Betekent dit dat ik nieuwe snijmessen nodig heb?

Wanneer de snijmessen aan het haar beginnen te trekken, kun je twee druppels tondeuseolie, zoals Wahl Clipper Oil op de snijmessen aanbrengen en opnieuw testen. Olie smeert de snijmessen en zorgt ervoor dat ze op de juiste snelheid kunnen bewegen en zorgen voor beter knipresultaat. Het helpt ook om de trimmer koeler te laten werken. Heb je afschroefbare snijmessen? Dan kun je ook proberen om deze opnieuw af te stellen. Als de snijmessen nog steeds aan het haar trekken, moet je de messen vervangen of ze laten slijpen.

 

Ik heb mijn snoerloze tondeuse / trimmer nog maar een paar maanden en hij werkt niet meer of hij werkt een paar minuten voordat hij stopt. Is er een probleem met mijn apparaat?

Bij elk draadloos oplaadbaar product moet je het apparaat regelmatig gebruiken om het vlekkeloos te kunnen laten werken. Zoals vermeld in het instructieboekje, moet je de accu van de tondeuse / trimmer minstens een keer per maand volledig leeg laten lopen. Als je het apparaat elke keer slechts twee minuten gebruikt en direct oplaadt, werkt het uiteindelijk slechts twee minuten tussen de oplaadbeurten. Om de levensduur van jouw apparaat te verlengen moet je de accu daarom minstens een keer per maand volledig ontladen.

 

Als ik ga knippen met mijn tondeuse op netspanning, maakt het apparaat een hard geluid. Hoe kan dit?

Dit betekent dat de messen moeten worden gesmeerd of dat de stelschroef aan de rechterkant van de tondeuse moet worden afgesteld. Je kan dit aanpassen door de tondeuse aan te sluiten en aan te zetten. Na deze stap draai je de stelschroef tegen de klok in totdat het geluid afneemt tot een standaard loopgeluid. Ga nu verder en pas hem nog een kwartslag aan. Indien correct afgesteld zouden deze handelingen het probleem moeten hebben opgelost. Je kan ook een kijkje nemen in het instructieboekje voor extra informatie.

 

Als ik mijn tondeuse aan zet, maakt hij een harde plof, is dit normaal?

Dit is heel normaal. De motor is elektromagnetisch en kan afhankelijk van hoe hij de stroom van elektriciteit opvangt een hard geluid maken (vergelijkbaar met een handgeklap) wanneer hij voor het eerst wordt ingeschakeld. Dit betekent niet dat de tondeuse defect of onveilig is om te gebruiken.

 

Hoe lang gaan Nikkel-Cadmium (Ni-Cd) accu’s mee?

Bij goed onderhoud gaan Ni-Cd-accu’s 2-5 jaar mee. Deze accu’s moeten minstens een keer per maand volledig worden ontladen en gedurende 16 uur worden opgeladen.

 

Wat is de beste manier om de accu van een apparaat leeg te laten lopen?

Zet het apparaat op “ON” en leg het neer of plaats het in de oplaadstandaard wanneer de stekker uit het stopcontact is verwijderd. BELANGRIJK: laat het apparaat niet in de “ON” stand aanstaan nadat de accu leeg is gelopen. Zodra de accu leeg is, zet je de schakelaar op “OFF” en sluit je de standaard aan om hem volledig op te laden.

 

Vallen slijtende delen onder garantie?

Slijtende delen vallen niet onder de garantie. Met slijtende delen worden de onderdelen bedoelt die bij normaal en intensief / extreem gebruik slijten of slecht onderhouden worden en daardoor sneller slijten. 

Hieronder vallen ook deze snijkoppen:

krultypes

 

 

 Dit soort snijkoppen dienen los te worden geschroefd en daarna weer zorgvuldig worden gesteld. Indien dit soort snijkoppen door gebruik zijn versleten kunt u een nieuwe snijkop bestellen. De oude snijkop kan er dan af worden geschroefd en u kunt eenvoudig een nieuwe snijkop op uw apparaat bevestigen. 

 

krultypes

 

Dit soort snijkoppen worden van de tondeuse / trimmer afgeklikt dus nooit afgeschroefd. Deze snijkoppen zijn eenvoudig van het apparaat af te klikken om vervolgens schoon te maken. Indien dit soort snijkoppen door gebruik zijn versleten kunt u een vervangende snijkop bestellen. De oude snijkop klikt u eraf en vervolgens klikt u de nieuwe snijkop op het apparaat.

 

 

 

 

 

Mijn vraag wordt hierboven niet beantwoord, wat moet ik doen?

Wij helpen je graag! Is jouw vraag nog niet beantwoord? Stuur dan een e-mail naar klantenservice@voorkappers.nl of zoek contact met ons via de chat of per telefoon.

 

 

Aanbevolen producten voor een goed onderhoud van een tondeuse of trimmer

 • Wahl Cleaning Spray

  Wahl Cleaning Spray

  Wahl Cleaning Spray is een goedwerkende reinigingsspray voor alle trimmers en tondeuses. Deze reinigingsspray maakt de snijbladen schoon en voorkomt corrosie.

 • Reinigingsborstel

  Reinigingsborstel

  Tondeuse Reinigingsborstel Zwart Lang is een reinigingsborstel die geschikt is voor tondeuses maar ook voor trimmers. Dankzij deze borstel verdwijnen de overige haren uit het apparaat.

 • Wahl Clipper Oil

  Wahl Clipper Oil

  Wahl Clipper Oil is een olie dat speciaal ontwikkeld is voor elektrische Wahl tondeuses maar deze olie is uiteraard ook geschikt voor andere tondeuses. Tevens verlengt deze olie de levensduur van het snijblad.

Aanbevolen trimmers

 • 4rtists Trimmer Skeleton

  BabylissPRO 4rtists Skeleton

  BabylissPRO 4rtists Trimmer Skeleton is een T-blade trimmer. Deze krachtige trimmer is voorzien van een zero-gap T-vormig mes, een duurzame lithium-ion accu en een digitale motor. In zwart, goud, rood, gunsteel en rosé.

 • Trimmer Detailer LI T-Wide

  Wahl Detailer LI T-Wide

  Wahl Trimmer Detailer LI T-Wide is een goedwerkende trimmer die dankzij de T-vormige snijmes het haar extreem kort kan scheren tot wel 0.4mm. Deze trimmer is geschikt voor alle soorten haar.

 • De Moser T-Cut

  Moser T-Cut

  De Moser T-Cut heeft een krachtige motor en een T-blade met een breedte van 40mm. Deze trimmer kan dan ook snel een grote oppervlakte scheren met precisie en scheert zelfs 0.2 mm kort!

Aanbevolen tondeuses

 • Andis Master Cordless

  Andis Master Cordless

  Andis Master is een extreem krachtige tondeuse met 7200 SPM rotatiemotor die moeiteloos nat of droog haar kan scheren. Zowel met als zonder snoer te gebruiken en verkrijgbaar met zilveren corosiebestendige behuizing.

 • 4rtists Ferrari Engine Tondeuse

  4rtists Ferrari Engine Tondeuse

  BabylissPRO 4rtists Ferrari Engine Tondeuse BlackFX FX8700BKE is een tondeuse met een slijtvaste, digitale motor. Deze sterke tondeuse heeft een lithium-ion accu voor langdurig gebruik! Tevens wordt de tondeuse met 8 opzetkammen geleverd.

 • Cordless Magic Clip

  Wahl Cordless Magic Clipper

  De 5-star Cordless Magic Clip is een draadloze Wahl tondeuse die comfort, snelheid en precisie biedt tijdens het gebruik. Deze tondeuse op een lithium-ion batterij die voor een runtijd van maar liefst 90 minuten zorgt! Ook bedraad verkrijgbaar.

 

Terug naar boven
De meest gekozen kappersgroothandel voor kappers sinds 1928. Veilig winkelen en thuiswinkel gecertificeerd.
Kies hieronder je land en geef aan of je een BTW nummer hebt.
Nederland
België
Zakelijk (excl BTW)
Consument (incl BTW)
Gelieve een keuze maken