cart
Dé kappersgroothandel sinds 1928
clock
Voor 14:00 besteld, morgen in huis
perfume
Gratis verzending vanaf €100 excl. BTW
truck
Meer dan 15.000 artikelen direct leverbaar

Baardverzorging Tips & Tricks

Het verzorgen van de baard is voor elke man anders. Verschillende baarden hebben verschillende behoeften en verzorging nodig. Wij geven hier tips op het gebied van baardverzorging, hoe je welk type baard moet verzorgen, het ultieme stappenplan voor baardverzorging en een uitleg van baardverzorging producten. Lang niet elke man weet wat elk baardverzorgingsproduct precies doet. Daarom helpt Voorkappers.nl met een overzichtje om te laten zien waar elk product goed voor is.

Baardverzorging

Mannen, je baard onderhouden is niet niks. Zoveel vormen en maten, maar ook zoveel producten en mogelijkheden dat we soms het spoor helemaal bijster zijn. Om jullie te helpen hebben we een aantal handige tips en tricks op een rijtje gezet. Zo wordt het goed verzorgen van je baard een makkie.

Hoe verzorg je elke baard?

Stoppelbaard

Hoe verzorg je een stoppelbaard? De haren van een stoppelbaard zijn vaak niet langer dan 2mm. Het is daarom heel erg belangrijk dat je baardolie gebruikt na het trimmen, want je wilt niet dat de huid gaat irriteren. Wil je je baard laten staan? Trim dan alleen de ongelijkheden in je baard zodat hij mooier groeit.

Korte Baard

Hoe verzorg je een korte baard? Bij een korte baard krijg je snel last van stugge haartjes die voor irritatie zorgen. Ook hier is het gebruik van baardolie een must. Je zult zien dat in deze baard veel ongelijkheden zullen zitten. Trim of knip de korte baard dan ook regelmatig bij zodat deze geleidelijk groeit.

Lange Baard

Hoe verzorg je een lange baard? Bij een lange baard wordt er vaak voor baardbalsem gekozen. Deze verzorgt de haren en de huid, maar brengt het ook in model. Een lange baard moet regelmatig gewassen worden met een baardshampoo of -conditioner en moet geborsteld worden voor een mooie look.

Stappenplan Baardverzorging:

Stap 1: Wassen

Het wassen is hét punt waar de baardverzorging begint. Naast het wassen van het hoofdhaar nemen veel mannen ook de gezichtsbeharing al mee, maar dit kan nog beter. Gezichtsbeharing heeft andere behoeften dan het hoofdhaar. Gebruik daarom een baardshampoo. Deze shampoo is wat milder dan een ‘gewone’ shampoo en hydrateert de baard en de onderliggende huid. Gebruik de shampoo niet meer dan twee keer per week, omdat je anders natuurlijke oliën met een verzorgende werking ook weghaalt. Masseer de shampoo zacht in over de hele baard en spoel het goed uit. Droog het daarna voorzichtig af.

Stap 2: Borstelen

Het borstelen of kammen van de baard zorgt er niet alleen voor dat de baard er netjes uit ziet, maar ook dat de oliën gelijkmatig worden verdeeld. Om het beste resultaat te krijgen is het belangrijk om een baardkam en een baardborstel te gebruiken. De kam verwijdert klitten en de borstel brengt de baard netjes in model. Door dit dagelijks te doen ziet de baard er altijd goed uit.

Stap 3: Trimmen

Een baard die niet overal even lang is, geen enkele man wil dat. Je kan je baard trimmen met een kam en een scherpe schaar, maar dit kan ook gewoon met een tondeuse of een trimmer. Trim je baard niet te veel in één keer, maar doe het telkens een klein beetje totdat je tevreden bent. Neem hier ook echt de tijd voor.

Stap 4: Contouren

Na het trimmen werk je de contouren bij. Hierbij werk je eigenlijk de vorm en plek van je baard bij. Dit doe je met een scheermes. Wanneer je langere haren weg wilt halen, moet je deze eerst trimmen voordat je gaat scheren. Verwarm de huid en breng een scheergel of scheerschuim aan op de delen die je wilt scheren. Laat dit een paar minuten intrekken, zodat het scheren hierna een stuk soepeler gaat. Scheer alle haren die je weg wilt hebben en breng hierna een verzachtende aftershavelotion of -balsem aan.

Stap 5: Olie

Het is belangrijk om de haren van de baard goed te voeden en te hydrateren. Baardolie is een hiervoor het perfecte product en een echte must-have voor iedereen met gezichtsbeharing. Daarnaast zorgt de baardolie voor een mooie glans en gaat het jeuk tegen. Neem wat druppels olie, wrijf ze tussen je handen en masseer het in de baard. Voor optimale verdeling kan je ook een baardborstel hierbij gebruiken.

Stap 6: Styling

De ene baard is wilder dan de ander. De ene blijft heel makkelijk in model en de andere baard heeft wat meer styling nodig. Over het algemeen hebben langere en grotere baarden meer styling nodig. Hiervoor is baardbalsem of baardwax uitermate geschikt. Dit werkt hetzelfde als wanneer je styling producten in je hoofdhaar verwerkt. Doe wat tussen je handen en wrijf het en style hierna het baardhaar.

Extra tip

Deze tips zijn natuurlijk erg handig en je moet er ook zeker gebruik van maken, maar ze zijn vooral bedoeld om jou wegwijs te maken in de baardverzorging. Wanneer je een persoonlijk advies wilt op het gebied van baardverzorging is het handig om een afspraak te maken bij een barbier. Een barbier is een herenkapper die zich heeft gespecialiseerd in het scheren, knippen en verzorgen van alle baarden en snorren. Zij kunnen jou een advies op maat geven zodat je jouw baard zelf perfect kan verzorgen, of zij kunnen je helpen met verzorgen.

Lees meer

  1. Hoe kies je de perfecte tondeuse?

  2. Hoe kies je de perfecte trimmer?

Bekijk alle blogs
Terug naar boven
De meest gekozen kappersgroothandel voor kappers sinds 1928. Veilig winkelen en thuiswinkel gecertificeerd.
Kies hieronder je land en geef aan of je een BTW nummer hebt.
Nederland
België
Zakelijk (excl BTW)
Consument (incl BTW)
Gelieve een keuze maken