Waarom is het belangrijk om mijn schaar te onderhouden?

Voor de beste knipresultaten is het belangrijk om de kappersschaar zorgvuldig te onderhouden. Zonder een goed onderhoud worden de scharen bot en creëert de kappersschaar minder kwalitatieve resultaten.

Prachtige creaties maken met behulp van een professionele kappersschaar zoals Kyone 780 Kappersschaar 6.0 is toch fantastisch? Deze kappersschaar is van Japans staal en is uniek in alle opzichten. Zo’n geweldige kappersschaar heeft uiteraard een goed onderhoud nodig. Een blije kappersschaar zorgt voor blije klanten! Verder op deze pagina zijn professionele kappersscharen genoemd die geschikt zijn om de beste resultaten te creëren. Tevens zijn er ook verder op de pagina handige onderhoudstips genoemd die je begeleiden met het onderhouden van de kappersscharen.

Het is aan te raden om goedwerkende producten te gebruiken voor het onderhoud. Op deze pagina zijn dan ook geadviseerde onderhoudsproducten genoemd, die gespecialiseerd zijn om kappersscharen te onderhouden.

Hoe onderhoud en slijp ik mijn kappersschaar?

 

De gouden tips en stappen!

 

Onderhoud tips

Reinig de snijbladen en het openings-en sluitpunt van uw schaar dagelijks met een zacht doekje. Doe voor een optimaal knipresultaat een paar druppels onderhoudsolie op het openings- en sluitpunt. Zoals de universele olie van Kessaku. Open en sluit de schaar meerdere keren om de olie te verdelen.

 

Waarom moet de soepelheid regelmatig nagekeken worden?

Een ideale soepelheid van de schaar garandeert het zacht openen en sluiten en een soepele snit. Een soepele schaar levert in iedere gewenste positie en in elke gekozen kniphoek een optimaal knipresultaat en de scherpte aan de randen blijft gehandhaafd.

Afbeelding 1: De gang is te los ingesteld. Het haar kan hierdoor knakken of tijdens het knippen “verschoven” worden.

Afbeelding 2: De gang is te vast ingesteld. De snijdvlakken van de schaar kunnen beschadigd worden.

De gang kan nagegaan worden door de schaar voorzichtig te openen en te sluiten. Als hij correct is ingesteld, kunnen de snijbladen zachtjes gesloten worden.  De snijbladen mogen niet dichtvallen en tijdens het knippen moet slechts een minimum druk nodig zijn om de schaar te sluiten.

Afbeelding 3: De soepelheid van de schaar is correct ingesteld. Sluit uw schaar voorzichtig. De foto’s laten zien bij welke openingshoek u bij een correct ingestelde gang het eerste contact van beide snijbladen resp. een zeer lichte weestand tussen de snijbladen dient waar te nemen.

 

Instellen van de soepelheid

Voor een vastere soepelheid draait u de schroef met een 1/16- omwenteling in de richting van de wijzers van de klok (3-4 minuten op de wijzerplaat van een horloge). Kijk de correcte soepelheid zoals hierboven beschreven na. Indien deze nog te los is, herhaalt u het proces totdat de aangewezen soepelheid bereikt is.

Voor een lichtere soepelheid draait u de schroef met een 1/16- omwenteling tegen de richting van de wijzers van de klok in. Kijk de soepelheid na en herhaal eventueel het proces.

 

 

De kappersschaar slijpen

De scherpte van een kappersschaar is belangrijk voor het knippen. Het is beter voor het haar en je zorgt voor een gewenst resultaat. Merk je dat de scherpte afneemt? Dan kan je er voor kiezen om je inzicht en handigheid te gebruiken voor het slijpen van je kappersschaar. Om te starten met slijpen zijn er een paar benodigdheden die je gebruikt om de kappersschaar te kunnen slijpen.

Met deze spullen kan jij starten met slijpen:

Een wetsteen korrel 1000
Een wetsteen korrel 3000
Tissues
Schroevendraaier

 

Hieronder staan stappen die je kan volgen voor het slijpen van de kappersschaar, zonder dat je beschadigingen maakt aan de schaar.

 

Stap 1: de schaar uit elkaar halen

Eerst haal je de schaar uit elkaar. Dan draai je de schroef los met een schroevendraaier. Tevens zijn sommige scharen aan elkaar bevestigd met een draaiknop. Dat scheelt weer wat werk met de schroevendraaier. Onthoud wel goed hoe de onderdelen aan elkaar vastzitten want na afloop moeten deze onderdelen op dezelfde manier weer aan elkaar gemaakt worden.

 

Stap 2: slijp de kappersschaar op een wetsteen met korrel 1000

Gebruik een natte wetsteen met korrel 1000. Het is noodzakelijk om hem nat te maken voordat je hem kan gebruiken voor het slijpen. Richt het snijblad van de schaar naar beneden en schuif het snijblad recht op en neer over de natte wetsteen. Herhaal deze beweging 20 tot 30 keer. Met je duim kan je voelen hoe scherp het snijmes is. Als het snijmes scherp aanvoelt kan je naar stap 3 gaan.

 

Stap 3: slijp de kappersschaar op een wetsteen met korrel 3000

Gebruik een natte wetsteen met korrel 3000. Het is noodzakelijk om deze steen nat te maken voor een optimaal resultaat. Plaats het snijblad van de schaar naar beneden en schuif het snijmes recht op en neer over de wetsteen. Herhaal deze beweging 20 tot 30 keer.

Herhaal stap 2 en 3 ook met het tweede deel van de schaar.

 

Stap 4: de schaar weer in elkaar zetten

Na deze 3 stappen is het nu tijd om de schaar weer in elkaar te zetten. Als het goed is heb je opgelet hoe de onderdelen aan elkaar bevestigd zaten. Nu moet je deze onderdelen op dezelfde manier monteren zodat alles op de goede plek zit.

 

Stap 5: maak een tissue nat (het moment van de waarheid)

Eindelijk is het zover! Door de tissue nat te maken kan je controleren over de schaar perfect geslepen is. Knip de tissue door en controleer of de gemaakte knip netjes is en geen haperingen heeft. Is dit het geval? Dan heb je de kappersschaar perfect geslepen!

 

 Extra informatie over het reinigen van de snijbladen

Het is slecht voor de kwaliteit om de schaar volledig in reinigingsbaden te leggen of in zuurhoudende middelen. Het volledig onderdompelen van de schaar heeft dan ook gevolgen.

 • Alle smerende en beschermende middelen worden volledig opgelost.
 • Tussen de snijbladen en in het schroefwerk blijft er vocht zitten.
 • Tussen de snijbladen en in de schroef ontstaat er een chemische reactie. Dit probleem ontstaat dankzij het vocht, de zuren en agressieve stoffen die tussen de snijbladen en in de schroef vast zitten.
 • Deze chemische reactie bijt volledig in het metaal. Er ontstaat dan ook roest- en/of vlekvorming (corrosie).
 • Vanwege de roest en corrosie wordt de schaar stroef en voelen de snijbladen onwijs bot aan.
 • De kogellagers en teflon ringetjes die in de schroef zitten worden aangetast.

 

De schade aan de schaar zal over een langere periode alleen maar toenemen. In veel van deze gevallen zal het noodzakelijk zijn om een nieuwe schaar aan te schaffen. Deze gevallen kunnen voorkomen worden door geen gebruik te maken van deze reinigingsmiddelen maar om de volgende stappen te volgen.

Stap 1
Spuit enkel alleen de snijbladen met alcoholoplossing (desinfecterende spray). Breng het product dus niet aan op of in de schroef.

Stap 2
Gebruik een schone en droge microvezeldoek voor het droog maken van de binnen- en buitenzijde van de snijbladen.

Stap 3
Olie de schaar regelmatig tussen de snijbladen, ter hoogte van de schroef.

 

Niet alleen een reinigingsbad kan voor schade zorgen. Vergeet niet om de schaar regelmatig te reinigen. Niet tijdig reinigen kan namelijk hetzelfde effect creëren als bij een reinigingsbad.

Tijdens het knippen blijft er altijd residu van haarchemi achter op de schaar. Deze haarchemi hecht zich aan het metaal. Om dit te voorkomen is het belangrijk om tijdig een druppeltje olie tussen de snijbladen te druppelen en de snijbladen te reinigen met alcoholspray. Het kan gebeuren dat je teveel olie op de schaar druppelt. De overbodige olie kan eenvoudig verwijderd worden door een schone en droge doek. Een goede olie om de schaar te verzorgen is Kessaku Universele Kappersscharen Olie. Deze olie verlengt de levensduur van de schaar en wordt geleverd met een handig kwastje om de olie gemakkelijk aan te brengen.

Ideale kappersscharen

 • Kessaku Master Japans

  Kessaku Master Japans

  Kessaku Kappersschaar Master Japans Staal 304 5.5 is een extreem scherpe en professionele kappersschaar. Deze schaar is van Japans, roestvrij staal en is offset en licht ergonomisch.

 • Kyone 780 Kappersschaar 6.0

  Kyone 780 Kappersschaar 6.0

  Kyone 780 Kappersschaar 6.0 is een schaar gemaakt van Japans staal. Deze schaar heeft een semi-ergonomisch design en is perfect voor slicen. Tevens zijn de snijbladen convex/hol geslepen.

 • Jaguar Solingen Xenos 6.0

  Jaguar Solingen Xenos 6.0

  Jaguar Solingen Xenos Kappersschaar 6.0 zorgt voor een relaxt en zacht knipgevoel dankzij de licht gebogen snijbladen. Knippen met passie en een ontspannen werkhouding. Geweldig toch?

 

Terug naar boven
De meest gekozen kappersgroothandel voor kappers sinds 1928. Veilig winkelen en thuiswinkel gecertificeerd.
Kies hieronder je land en geef aan of je een BTW nummer hebt.
Nederland
België
Zakelijk (excl BTW)
Consument (incl BTW)
Gelieve een keuze maken